Fibroid adalah ketumbuhan yang paling sering dilihat pada sistem reproduktif wanita. Fibroid, juga dikenali dalam istilah lain seperti myomas, leiomyomas, atau fibroma rahim yang merupakan ketumbuhan yang padat yang terhasil daripada sel-sel otot dan tisu penghubung yang berkembang di rahim.

Fibroid biasanya adalah ketumbuhan yang jinak (bukan kanser). Mereka mungkin berbeza ukuran dan saiz. Walau bagaimanapun, fibroid yang sangat besar boleh menyebabkan tekanan pada pundi kencing atau organ berdekatan yang lain, menyebabkan sakit bahagian bawah perut atau pendarahan yang berlebihan semasa haid.

 • Jenis fibroid yang dialami oleh golongan wanita bergantung kepada lokasinya pada rahim. Antaranya adalah:
  • Fibroid intramural: Jenis ketumbuhan yang paling biasa. Jenis-jenis ini muncul di dalam dinding otot uterus. Fibroid intramural boleh membesar dan boleh meregangkan rahim anda.
  • Fibroid subserosal: Fibroid ini biasanya terbentuk di luar rahim anda pada lapisan yang dipanggil serosa. Mereka boleh tumbuh cukup besar untuk menjadikan rahim anda kelihatan lebih besar pada satu bahagian.
  • Fibroid pedunculated: Fibroid subserosal boleh membentuk tangkai pada dasar fibroid yang menyokong ketumbuhan tersebut.
  • Fibroid submukosal: Jenis fibroid ini berkembang di lapisan otot tengah, atau myometrium dari rahim anda dan boleh tertolak ke dalam rongga rahim.
  • Fibroid serviks: Ketumbuhan ini berakar di leher rahim dan jarang berlaku.

Terdapat pelbagai jenis cara untuk merawat fibroid rahim. Rawatan hanya disyorkan untuk wanita yang mengalami gejala yang menjejaskan aktiviti harian. Lokasi fibroid, keparahan gejala yang dialami, dan rancangan seseorang untuk hamil pada masa depan mempengaruhi keputusan jenis rawatan yang hendak diperolehi.

Ubat untuk merawat simptom seperti pendarahan yang banyak:

 • Ubat tahan sakit yang dikenali sebagai Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs): Contoh ubatan adalah Mefenamic acid dan Ibuprofen. Ubatan ini berfungsi untuk menghentikan pembuluh darah kecil yang menyebabkan pendarahan rahim. Kira-kira 50% kehilangan darah dapat dikurangkan. NSAID mungkin berkesan untuk mengurangkan kesakitan disebabkan oleh fibroid dan tidak menjejaskan kesuburan.
 • Pil perancang kehamilan: Lebih dikenali sebagai pil kontraseptif. Pil ini membantu mengawal kitaran ovulasi, dan mereka boleh membantu mengurangkan kesakitan atau pendarahan semasa haid.
 • Sistem intrauterine Levonorgestrel (LNG-IUS): Satu peranti plastik yang kecil diletakkan di dalam rahim untuk melepaskan hormon yang dipanggil levonorgestrel secara sedikit demi sedikit. Hormon ini mengelakkan lapisan dalam rahim daripada berkembang terlalu cepat dan sekali gus pendarahan haid dapat dikurangkan.

Ubat-ubatan untuk mengecutkan fibroid:

 • GnRH agonist: Ubat ini berfungsi untuk mengecutkan fibroid. Antara kesan sampingan ubatan ini adalah anda mungkin mengalami gejala seperti hendak menopaus, termasuklah kilasan panas, berpeluh dengan lebih banyak, kekeringan faraj, dan, dalam beberapa kes, risiko osteoporosis yang lebih tinggi. Ubat ini juga diberikan sebelum pembedahan untuk mengecutkan fibroid. Ubat ini hanya digunakan dalam jangka masa yang pendek sahaja.

Pembedahan untuk fibroid

Fibroid yang teruk mungkin tidak bertindak balas terhadap pilihan rawatan yang lebih konservatif, dan pembedahan mungkin diperlukan. Doktor yang merawat boleh mempertimbangkan prosedur berikut:

 • Hysterectomy: Prosedur ini adalah pembuangan sebahagian atau keseluruhan rahim. Prosedur ini membantu mengubati fibroid yang sangat besar atau pendarahan yang berlebihan.
 • Myomectomy: Prosedur ini adalah penyingkiran fibroid daripada dinding otot rahim. Ia membantu wanita yang masih merancang untuk hamil pada masa depan.

Terdapat juga rawatan yang terkini dan tidak memerlukan pembedahan seperti:

 • Uterine artery embolisation (UAE): Prosedur ini biasanya digalakkan untuk wanita yang mempunyai fibroid yang besar. Pakar radiologi biasanya akan menjalankan prosedur ini. Bahan kimia akan disuntik melalui saluran pada kaki dipandu oleh pencahayaan sinaran fluoroskopik. Dengan ini, saluran darah ke fibroid akan dihalang dan sekaligus mengecutkan ketumbuhan tersebut.
 • Endometrial ablation: Prosedur ini menghapuskan lapisan di dalam rahim dengan menggunakan laser. Jika terdapat fibroid yang kecil yang berada pada permukaan dalam rahim, ia akan sekaligus dihapuskan.
 • MRI guided percutaneous laser ablation: Teknik ini adalah antara prosedur yang baru untuk merawat fibroid dengan penggunaan MRI. Suatu pemeriksaan MRI digunakan untuk mencari fibroid. Jarum halus kemudian dimasukkan melalui kulit dan tisu badan pesakit sehingga mereka mencapai fibroid yang disasarkan. Peranti laser dimasukkan melalui jarum untuk mengecutkan fibroid.

WhatsApp chat