Ada banyak jenis keresahan antaranya:-

 1. Gangguan Keresahan Umum.
  • Sentiasa berasa resah dan gelisah sepanjang masa. Sentiasa bimbang tentang berbagai-bagai masalah.
 2. Gangguan Panik
  • Keadaan di mana keresahan terjadi dengan tiba-tiba tanpa disangka. Tahap keresahan adalah sangat tinggi sehinggakan pesakit menyangka ia akan mati.
 3. Gangguan Fobia
  • Keresahan yang dialami selalu berkait dengan objek dan situasi yang spesifik contohnya kewujudan ular, labah-labah, bangunan yang tinggi, tempat yang sesak, majlis keramaian rasmi dan terbang dalam kapal terbang.
 4. Gangguan Stres Pasca-trauma
  • Keresahan yang dialami berikutan terdedahnya kepada situasi yang sangat menakutkan dan menggerunkan seperti gempa bumi, tsunami, peperangan, kejadian kena rogol dan sebagainya. Seseorang itu mungkin teringat kembali peristiwa itu, mimpi yang mengerikan dan akan mengelakkan diri dari tempat dan situasi yang sama.
 5. Gangguan Obsesif-Kompulsif
  • Seseorang itu mempunyai fikiran yang tidak rasional yang sentiasa menghantuinya dan datang bertubi-tubi dengan tidak dapat dilawannya dan menyebabkan ia berasa tidak selesa dan sangat resah. Contohnya ia berasa bahawa tangannya sangat kotor(fikiran obsessif). Ia akan berusaha membasuh tangannya berkali-kali (kelakuan kompulsif) supaya keresahannya dapat dikurangkan.

sumber portal myhealth

WhatsApp chat